Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού σε μια γυναίκα προκαλεί δυσλειτουργίες στη σεξουαλική της ζωή, οι οποίες μπορεί να συνεχισθούν για αρκετό καιρό και μετά το τέλος της θεραπείας.
Παρά το γεγονός ότι οποιαδήποτε σοβαρή ασθένεια σχεδόν πάντα επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει μοναδικά προβλήματα και να οδηγήσει τις σκέψεις της σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο.

Οι συναισθηματικές επιπτώσεις της νόσου αυτής καθαυτής, μπορεί να φέρουν κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.

Οι χημειοθεραπείες και η ακτινοβολία συνήθως οδηγούν σε βαριά κόπωση. Αυτό τις οδηγεί να θέλουν να μένουν αρκετό χρόνο στο κρεβάτι. Επιπλέον, η προσωρινή – και μερικές φορές μόνιμη – πρόωρη εμμηνόπαυση, που συνήθως προκαλεί η χημειοθεραπεία ή η λήψη ορμονικής θεραπείας, οδηγεί σε αναπόφευκτη ξηρότητα του κόλπου, η οποία καθιστά τη συνουσία, ακόμη και με τη σκέψη μια λίαν επώδυνη διαδικασία. Ως εκ τούτου, το σεξουαλικό ενδιαφέρον και η επιθυμία μειώνονται.

Η νέα εικόνα του σώματος της μετά την χειρουργική επέμβαση και η απώλεια των μαλλιών από την χημειοθεραπεία επιτείνουν τις συναισθηματικές διαταραχές, οι οποίες εμποδίζουν την συμφιλίωση της με την νέα της εικόνα και την ικανότητά της να αισθάνεται επιθυμητή. Νοιώθει την αίσθηση της αναπηρίας, γεγονός που μπορεί να τη γεμίζει με θυμό, ανασφάλεια και ντροπή. Νοιώθει ότι απειλείται πλέον όχι μόνον η ζωή της, αλλά και η θηλυκότητα της. Βιώνει τη σκέψη της απόρριψης και τον φόβο της έκθεσης στα μάτια του συντρόφου της. Νοιώθει πιθανόν στιγματισμένη και σκέπτεται να παραιτηθεί από την ερωτική της ζωή.

erotiki zoi sex kai oikeiotita meta apo karkino tou mastouΤο καλύτερο όμως για σας είναι να σταματήσετε να πιέζεστε και να υπενθυμίζετε συνεχώς στον εαυτό σας ότι η σεξουαλική σας ζωή έχει αλλάξει. Την περίοδο αυτή η ανοιχτή επικοινωνία με τον σύντροφο σας είναι πολύ σημαντική και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διεκδίκηση της σεξουαλικής σας ζωής. Και οι δύο θα πρέπει να έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε για το πώς αισθάνεστε. Ο σύντροφος σας μπορεί να ζει σε μία σύγχυση ή να μην είναι σίγουρος σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να σας δείξει την υποστήριξη και την αγάπη του. Μπορεί να υποχωρήσει και να περιμένει από εσάς το σύνθημα. Μπορεί να φοβάται μήπως σας πληγώσει, ή να φοβάται ότι θα σας πιέσει ζητώντας σας απλά να κάνετε σεξ την στιγμή που εσείς μπορεί να μην είστε ακόμη έτοιμη γιαυτό. Συζητήστε μαζί του με το τι είστε άνετη και με τι δεν είστε. Συζητήστε τους φόβους και τις ελπίδες σας και αισθανθείτε παρηγοριά, στήριξη και συμπαράσταση ο ένας με τον άλλο. Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα πολύ καλό επίπεδο επαφής μεταξύ σας. Μολονότι, τη στιγμή αυτή, η σεξουαλική σας επιθυμία μπορεί να έχει μειωθεί ή πλήρως εξαλειφθεί, όμως μπορεί να είστε ευτυχισμένη μέσα σε μια ζεστή αγκαλιά, κρατώντας του τα χέρια, κουβεντιάζοντας, φιλώντας ή χαϊδεύοντας τον και δείχνοντας του έτσι σημάδια της αγάπης σας. Είναι σημαντικό να κάνετε ότι σας κάνει να αισθάνεστε πιο χαλαρά και άνετα.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της επώδυνης συνουσίας υπάρχουν ορισμένες θαυμάσιες επιλογές και απλές στρατηγικές για να ανακουφισθείτε από τα συμπτώματα και να βελτιώσετε την ερωτική σας ζωή.

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Κολπικές κρέμες:
    Πρόκειται για ενυδατικές κρέμες, οι οποίες προορίζονται να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του σεξ. Εισάγονται σαν ένα υπόθετο στον κόλπο, το οποίο με την απορρόφηση του υγραίνει την κολπική περιοχή και της προσδίδει μια φυσική ελαστικότητα. Έτσι, βοηθά τον κόλπο να έχει περισσότερη υγεία και υγρασία για αρκετές ημέρες.
  • Λιπαντικά:
    Εκτός από την ενυδατική κρέμα μπορεί να χρειασθείτε ακόμα ένα λιπαντικό για χρήση κατά τη διάρκεια της συνουσίας.

Να γνωρίζετε ότι για καλύτερα αποτελέσματα τα κολπικά λιπαντικά και οι κολπικές ενυδατικές κρέμες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνεχή και τακτική βάση αυξάνοντας έτσι την υγρασία του κόλπου και μειώνοντας ή εξαλείφοντας τον πόνο της συνεύρεσης με τον σύντροφο σας.

Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ασκήσεις πυελικού εδάφους, οι οποίες αυξάνουν τη ροή αίματος στον κόλπο και χαλαρώνουν τους μύες της περιοχής. Η κλασική άσκηση Kegel – σύσφιξη και χαλάρωση του σφιγκτήρα μυός, όπως κάνετε όταν ουρείτε – την οποία πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πολύ σημαντική για να κάνει τη σεξουαλική επαφή ευκολότερη. Αν πριν την συνουσία κάνετε μερικές φορές την παραπάνω άσκηση αυτό μπορεί να προκαλέσει κόπωση των μυών του κόλπου και έτσι ο κόλπος να είναι πιο χαλαρός.

Η καθημερινή άσκηση μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του σώματος σας, να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη και να αυξήσει τη σεξουαλική σας επιθυμία.

Τέλος, η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, συνδυαζόμενη και με ειδικές ασκήσεις χαλάρωσης, μολονότι δεν είναι ευρέως διαθέσιμη, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φόβου, του άγχους, του θυμού, της κατάθλιψης, της κόπωσης και βασικά στην επανάκτηση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης σας.

Τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί ο καρκίνος συνήθως μειώνουν την αυτοεκτίμηση. Αισθάνεστε ίσως ότι δεν μπορείτε να κάνετε πράγματα που συνήθως απολαμβάνατε πριν. Μπορεί να νιώθετε τόσο κουρασμένη και στεναχωρημένη γιατί πράγματα που συνήθως κάνατε εύκολα, τώρα σας φαίνονται τόσο δύσκολα. Νοιώθετε ίσως ότι δεν μπορείτε να έχετε πια κανέναν έλεγχο στη ζωή σας. Έχοντας πλέον αυτή τη χαμηλή αυτοεκτίμηση επηρεάζετε η ποιότητα της ζωής σας και πιθανόν έπονται μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Όμως, δώστε στον εαυτό σας ένα χρονικό περιθώριο να συμβιβασθεί με όλα αυτά που περνάτε και ανοίξτε μια νέα προοπτική. Θα χρειαστείτε το χρόνο σας για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη και η αυτοεκτίμηση σας και πάλι. Αλλά αυτό είναι δυνατόν. Η ασθένεια σας μπορεί να σας κάνει να δείτε τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο και με άλλη οπτική. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον καρκίνο ως «μια νέα αρχή για μια νέα, καλύτερη και πιο ανθρώπινη ζωή». Ωστόσο χρειάζεσθε το χρόνο σας.

Τέλος, όσον αφορά την ερωτική ζωή με τον σύντροφο σας, η ολοκλήρωση της, μετά τη θεραπεία του καρκίνου, είναι μια σταδιακή διαδικασία που θέλει το δικό σας ρυθμό.