Πρόληψη του Καρκίνου του μαστού

Με ορισμένες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας θα μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον μαστό.

 • Προσοχή στο βάρος σας.
  Τα παραπάνω κιλά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό και ειδικά αν πάρετε πολύ βάρος μετά την εμμηνόπαυση.
  Όσα περισσότερα κιλά πάρετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.
 • Αρχίστε να ασκείστε.
  Γυναίκες, που ασκούνται τριάντα λεπτά καθημερινά, έχουν 20% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο μαστού σε σχέση με εκείνες που δε γυμνάζονται.
 • Προσοχή στο αλκοόλ.
  Όσο μεγαλύτερη σε ηλικία είστε και όσο περισσότερα ποτήρια αλκοόλ καταναλώνετε, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο.
 • Προσοχή στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
  Γυναίκες, που μετά την εμμηνόπαυση λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης με χάπια που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
  Η αύξηση όμως αυτή είναι σχετικά μικρή και αν η θεραπεία γίνεται με χάπι που περιέχει μόνο οιστρογόνα ο κίνδυνος είναι ελάχιστος.
  Αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο στη θεραπεία είναι η προγεστερόνη.
 • Προσθέστε στη διατροφή σας πολλά λαχανικά.
  Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ακόμη και μετά την εμφάνιση του καρκίνου, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην εξέλιξη της νόσου.
 • Πίνετε πράσινο τσάι.
  Φαίνεται ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
 • Σταματήστε το κάπνισμα.
  Η διακοπή του καπνίσματος από τις καπνίστριες και η αποφυγή του παθητικού καπνίσματος, ακόμη και από τις καπνίστριες, φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου.

Πρώιμη διάγνωση καρκίνου του μαστού

Εκτός από τις παραπάνω αλλαγές συμπεριφοράς που μπορείτε εύκολα ως γυναίκες να κάνετε στη ζωή σας και αφορούν στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση, αν ο καρκίνος του μαστού σας χτυπήσει την πόρτα.

Για να ανακαλύψετε πρώιμα τον καρκίνο, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

 • Ψηλαφάτε τακτικά τον μαστό σας.
  Αρχίστε την ψηλάφηση του μαστού σας, μετά την ηλικία των 20 ετών, μία φορά τον μήνα, 5-6 ημέρες μετά την περίοδο σας.
 • Να εξετάζεστε τακτικά από ειδικό γιατρό.
  Αν στο ευρύτερο οικογενειακό σας περιβάλλον δεν έχει νοσήσει κανείς από καρκίνο του μαστού και είστε 20 – 39 ετών, πηγαίνετε για εξέταση στον ειδικό γιατρό κάθε 2-3 χρόνια.
  Αν είστε μεγαλύτερη των 40 ετών πηγαίνετε κάθε χρόνο.
  Αν όμως υπάρχει βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό, η εξέταση να είναι συχνότερη σε μικρότερες ηλικίες και κάθε 6 μήνες, μετά την ηλικία των 40 ετών.
 • Μην παραλείπετε τη μαστογραφία σας, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
  Η μαστογραφία είναι μία πολύ απλή, αλλά σημαντική εξέταση. Η δόση ακτινοβολίας που παίρνει η γυναίκα είναι πολύ χαμηλή και ο κίνδυνος αμελητέος.
  Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικάνικης Εταιρείας Καρκίνου (ACS) και του Αμερικάνικου Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου (National Cancer Institute), συνιστάται η πρώτη μαστογραφία στην γυναίκα, να γίνεται στην ηλικία των 40 ετών και στη συνέχεια κάθε 1 έως 2 χρόνια.
  Στην Ευρώπη από αντίστοιχους οργανισμούς, συνιστάται η πρώτη μαστογραφία αναφοράς να γίνεται στην ηλικία των 36 ετών.
  Σε νεαρότερες ηλικίες, αν δε συντρέχει ειδικός σοβαρός λόγος, δεν επιτρέπεται η μαστογραφία για προληπτικούς λόγους και αντ’ αυτής συνιστάται υπερηχογράφημα μαστών.